Τα άτομα που λαμβάνουν διάγνωση για κατάθλιψη ή κάποια
αγχώδη διαταραχή συνήθως παρουσιάζουν ανισορροπία στα επίπεδα
νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση, όπως η ντοπαμίνη, η
σεροτονίνη, το γ-αμινοβουτυρικό οξύ ή η ακετυλοχολίνη.
Μια διατροφή που παρέχει επαρκή ποσότητα βιταμινών, μετάλλων, υγιεινών λιπαρών και αντιοξειδωτικών ουσιών μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση αυτών των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.
Παρακάτω θα δείτε μερικές τροφές που προωθούν την καλή διάθεση και παρέχουν ψυχική τόνωση.
1. Προϊόντα ολικής άλεσης
3. Μύρτιλα
Χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση, τα μύρτιλα έχουν συνδεθεί με μειωμένη ένταση της κατάθλιψης και του άγχους. Επίσης, τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία εξουδετερώνει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη.
4. Γαλακτοκομικά
Η αναλογία πρωτεΐνης-υδατανθράκων του γιαουρτιού συμβάλλει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Οι κρίσεις υπογλυκαιμίας έχουν συνδεθεί με το έντονο άγχος. Επίσης, η πρωτεΐνη του γιαουρτιού βοηθά στην παραγωγή ντοπαμίνης.
5. Μαύρη σοκολάτα
Μια διατροφή που παρέχει επαρκή ποσότητα βιταμινών, μετάλλων, υγιεινών λιπαρών και αντιοξειδωτικών ουσιών μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση αυτών των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.
Παρακάτω θα δείτε μερικές τροφές που προωθούν την καλή διάθεση και παρέχουν ψυχική τόνωση.
1. Προϊόντα ολικής άλεσης
- Παρέχουν σημαντική ποσότητα τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της σεροτονίνης και της μελατονίνης (ορμόνη που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού). 2. Ξηροί καρποί
3. Μύρτιλα
Χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση, τα μύρτιλα έχουν συνδεθεί με μειωμένη ένταση της κατάθλιψης και του άγχους. Επίσης, τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία εξουδετερώνει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη.
4. Γαλακτοκομικά
Η αναλογία πρωτεΐνης-υδατανθράκων του γιαουρτιού συμβάλλει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Οι κρίσεις υπογλυκαιμίας έχουν συνδεθεί με το έντονο άγχος. Επίσης, η πρωτεΐνη του γιαουρτιού βοηθά στην παραγωγή ντοπαμίνης.
5. Μαύρη σοκολάτα
Πηγή:onmed
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου