Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Νέες αντικειμενικές αξίες μέχρι το τέλος του έτους – Πώς θα υπολογίζονται

Νέες αντικειμενικές αξίες μέχρι το τέλος του έτους – Πώς θα υπολογίζονται

Ειδικός αλγόριθμος θα υπολογίζει την τιμή ζώνης με βάση τα δεδομένα για την κάθε περιοχή

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός προανήγγειλε σήμερα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στο 18ο συνέδριο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Prodexpo.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως το τέλος του έτους, με ένα σύστημα τιμών που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος, ο οποίος με βάση τα δεδομένα για την κάθε περιοχή (αγοραπωλησίες, τιμές κτλ) θα υπολογίζει την τιμή ζώνης. Ωστόσο, για τις περιοχές όπου δεν υπάρχουν συναλλαγές θα λειτουργεί μία τοπική επιτροπή, ενώ μια άλλη δευτεροβάθμια επιτροπή θα επεμβαίνει στις περιπτώσεις που παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών που δίνουν οι πρωτοβάθμιες επιτροπές για να προλαμβάνονται στρεβλώσεις.
Η υφυπουργός Οικονομικών εξήγησε χαρακτηριστικά ότι: «Στόχος σε αυτή τη φάση είναι αποκλειστικά η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και όχι άλλων παραμέτρων του συστήματος αντικειμενικών αξιών. Μάλιστα, εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος που δεν θα χρησιμοποιηθεί για μια μόνο φορά, αλλά θα προσφέρει συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων.
Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί μια Ομάδα Εργασίας που εποπτεύεται από Συντονιστική Επιτροπή.
Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Κτηματολογίου. Η Ομάδα υποστηρίζεται από τον καθηγητή William McCluskey με μεγάλη εμπειρία στις εκτιμήσεις και τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, που ήρθε στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους Θεσμούς για τεχνική βοήθεια.
Στη Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία προεδρεύω, συμμετέχουν ακόμη οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Περιουσίας, Πληροφοριακών Συστημάτων, Υποδομών, οι διοικητές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και της Τράπεζας της Ελλάδας, οι πρόεδροι της ΕΛΣΤΑΤ και της “Εθνικό Κτηματολόγιο” καθώς και οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων και του Συλλόγου Εκτιμητών».
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο έργο, λόγω της κατάστασης της αγοράς ακινήτων που επικρατεί στη χώρα μας και την καθιστούν ιδιαίτερη περίπτωση παγκοσμίως, ανέφερε η κ. Παπανάτσιου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ωστόσο, η ίδια εξήγησε αμέσως μετά, πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα τιμών. Όπως είπε: «Πλέον βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών, ώστε να οριστικοποιηθεί το στατιστικό υπόδειγμα, ο αλγόριθμος που θα μετατρέπει τελικά τα εισερχόμενα δεδομένα σε τιμές ζώνης. Το σύστημα αυτό τροφοδοτείται από τα δεδομένα των πράξεων στα συμβολαιογραφεία, από τα στοιχεία των τραπεζών που στηρίζονται σε φυσικές εκτιμήσεις των ακινήτων και από τα μισθωτήρια συμβόλαια που οδηγούν σε μια οιονεί αξία του ακινήτου.
Ωστόσο, η ομάδα εργασίας διαπίστωσε, όπως άλλωστε και η συντονιστική επιτροπή, ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό τιμών ζώνης.
Στη συντριπτική πλειονότητα των τιμών ζώνης δεν υπάρχουν καθόλου συναλλαγές, ενώ σε μεγάλο αριθμό των υπολοίπων οι συναλλαγές είναι πολύ λίγες. Δεν μιλάμε για μια γενική αίσθηση της αγοράς που έχουμε όλοι. Μιλάμε για το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και της ανάλυσης των δεδομένων από τις διαφορετικές πηγές που ανέφερα».
Καταλήγοντας η κ. Παπανάτσιου είπε: «Συνεπώς η λειτουργία των τοπικών επιτροπών είναι απαραίτητη και στη νέα εποχή χωρίς βεβαίως να αίρεται το ερώτημα “πώς οι επιτροπές θα προσδιορίσουν τις αντικειμενικές αξίες εκεί που δεν υπάρχουν συναλλαγές”. Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, αλλά και να λυθούν άλλα ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν, όπως είναι η ταχύτητα και η τάση υποτίμησης των αξιών λόγω τοπικών συμφερόντων, σχεδιάζουμε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας των επιτροπών, ώστε να μπορούν, όχι μόνο να συσταθούν άμεσα, αλλά να δώσουν τα αποτελέσματα ταχύτατα, έγκυρα, με ενιαίο τρόπο και εντός των προθεσμιών. Επιπλέον, σχεδιάζουμε τη δημιουργία μιας δευτεροβάθμιας επιτροπής η οποία θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης».news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες