Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ο επιχειρηματίας που ξεκίνησε με δανεικά και έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα

Ο επιχειρηματίας που ξεκίνησε με δανεικά και έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα

Ο Διαμαντής Μασούτης που με ένα απολυτήριο δημοτικού δημιούργησε την πιο επιτυχημένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ

Όταν έμπαινε στον χώρο του εμπορίου δεν φανταζόταν την εξέλιξη του στο χώρο και όλα εκείνα που θα κατάφερνε να δημιουργήσει. Το μοναδικό του εφόδιο ήταν ένα απολυτήριο   του δημοτικού. Δεν σπούδασε σε κάποιο πανεπιστήμιο, δεν φοίτησε καν στο γυμνάσιο. Ο Διαμαντής Μασούτης, ο ιδρυτής της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα, κατάφερε να δημιουργήσει μια πετυχημένη επιχείρηση μόνο με το πείσμα του και την πολύ δουλειά.

Οι γονείς του Διαμαντή Μασούτη ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη.  Το 1920, η οικογένεια Μασούτη βρίσκεται στο χωριό Όσσα, κοντά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Εκεί γεννήθηκαν και τα τρία παιδιά της οικογένειας . Ο Διαμαντής Μασούτης είναι το τέταρτο παιδί της οικογένειας και γεννήθηκε το 1941, όταν ήδη η οικογένεια έχει μετακομίσει σε ένα άλλο χωριό της Θεσσαλονίκης, το Άδενδρο. Από μικρός θα ασχοληθεί με τις αγροτικές εργασίες. Πηγαίνει στα χωράφια αλλά και στο βουνό για να βοσκήσει τα πρόβατα. Η δύσκολη καθημερινότητα του θα τον αναγκάσει να παρατήσει το σχολείο. Έτσι το μόνο πτυχίο που θα έχει στα χέρια του είναι το …απολυτήριο του δημοτικού.

Η πρώτη δουλειά στην ΤΡΥΛΕΤ

Από το χωριό Άδενδρο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε , θα φύγει σε ηλικία 23 χρόνων. Προορισμός του η Θεσσαλονίκη όπου και θα αναζητήσει μια καλύτερη μοίρα.  Το 1965, προσλαμβάνεται ως πωλητής στην ΤΡΥΛΕΤ. Τα χρήματα που παίρνει ως μισθό θα τον οδηγήσουν να αναζητήσει  άλλους πόρους για να επιβιώσει. Έτσι αποδέχεται την πρόταση της εταιρείας να δουλέψει, για τα επόμενα δυο χρόνια, ως πωλητής σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα οικονομικά του όμως είναι πολύ περιορισμένα και έτσι αναγκάζεται να δανειστεί χρήματα από συγγενείς για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα δανείζεται 55.000 δραχμές από συγγενικά του πρόσωπα, αγοράζει ένα αυτοκίνητο, δημιουργεί μία αποθήκη και ξεκινάει το χονδρεμπόριο. Αυτή ήταν η αρχή για την δημιουργία μιας επιχείρησης που θα γινόταν γνωστή σε όλη την Ελλάδα.

Η δημιουργία του πρώτου καταστήματος

Ο Διαμαντής Μασούτης ξεκινά να προμηθεύεται εμπορεύματα επί πιστώσει και τα διοχετεύει σε μαγαζιά του λιανικού εμπορίου. Ο τζίρος της επιχείρησης του αρχίζει να ανεβαίνει. Έτσι το 1976 αποφασίζει να κάνει το επόμενο βήμα και να ανοίξει το πρώτο σούπερ μάρκετ  Μασούτης, στην πλατεία Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το μαγαζί αυτό αποτέλεσε το πρώτο θεμέλιο λίθο για την αλυσίδα που θα δημιουργούσε στη συνέχεια.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ που κατέκτησε την Βόρεια Ελλάδα

Η ανοδική πορεία της πρώτης επιχείρησης του θα τον οδηγήσει στο επόμενο βήμα. Δύο χρόνια αργότερα λοιπόν το 1978, ανοίγει το δεύτερο σούπερ μάρκετ Μασούτης, στη διασταύρωση των οδών Γαμβέτα και Πέτρου Συνδίκα, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Συγχρόνως, εγκαταλείπει το χονδρεμπόριο και αφοσιώνεται στη λιανική.
Ο όμιλος Μασούτης αρχίζει να εδραιώνεται όλο και περισσότερο. Έτσι μέχρι το 1990, διαθέτει 14 καταστήματα όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε σημαντικές αγορές της περιφέρειας όπως στην Κατερίνη, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα.
Το 1992, ο όμιλος θα μπει δυναμικά και στην αγορά της Καβάλας. Εξαγοράζει λοιπόν την αλυσίδα «Φθηνή Αγορά» η οποία διέθετε πέντε καταστήματα στην μακεδονική πόλη.

Τον επόμενο χρόνο, 1993, εξαγοράζει την εταιρία «Συν Ένα», που διαθέτει τρία καταστήματα στη Θεσσαλονίκη.  Πέντε χρόνια αργότερα το 1998 η εταιρεία προχωρά σε ακόμη πιο δυναμικές κινήσεις.
Ανοίγει πέντε νέα καταστήματα, μεταξύ των οποίων και το Grand, της Καλαμαριάς, που θεωρείται πρωτοποριακό. Τον Σεπτέμβριο του 1999, εξαγοράζει της αλυσίδες «Αφοί Μπίσκα» και «Δύο Άλφα», με 53, συνολικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Δύο χρόνια αργότερα, γίνεται η εξαγορά των σούπερ μάρκετ «Άλφα Δέλτα», το δίκτυο των οποίων αριθμεί 39 σημεία. Έτσι  τα σούπερ μάρκετ  Μασούτης βρίσκονται πια σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης.

Η περιουσία της εταιρίας

Ο Όμιλος Μασούτης διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων μεταξύ των αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ στη Βόρειο Ελλάδα και απασχολεί 5.150 εργαζομένους. Συγκεκριμένα καλύπτει γεωγραφικά όλους τους νομούς της Μακεδονίας, του Έβρου, της Θράκης και της Θεσσαλίας με 190 Supermarket και 17 Cash & Carry συνολικής έκτασης πάνω από 180.000τμ.
Από αυτά τα 99 λειτουργούν μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ο όμιλος έχει τρία πρατήρια βενζίνης και ένα Συνεδριακό Κέντρο.
Η εταιρία διαθέτει επίσης δύο κεντρικές αποθήκες, μία στην Θέρμη και μία στην Ξάνθη με 30.000 τ.μ. συνολική κάλυψη. Από τα σημεία αυτά  με τον ιδιόκτητο στόλο των 100 οχημάτων, διακινεί τα προϊόντα στο δίκτυο καταστημάτων της.

Ο Διαμαντής Μασούτης θεωρείται πλέον ένας  επιτυχημένος επιχειρηματίας. Όπως όμως έχει δηλώσει πολλές φορές δεν ξεχνάει ποτέ από πού ξεκίνησε. Εκείνο που έχει τονίσει σε πολλές συνεντεύξεις του είναι οι καλές σχέσεις που πρέπει να έχει ο έμπορος με τους προμηθευτές.
«Πρέπει να έχεις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές και να είσαι κοντά στους εργαζόμενους, να αισθάνεσαι ότι είσαι ένας από αυτούς, να τους κάνεις να νιώθουν ασφάλεια», έχει τονίσει χαρακτηριστικά.
Όσο για το πτυχίο που εκείνος δεν είχε έχει αναφέρει: «Στην εποχή μου ήταν πιο εύκολο για κάποιον να πετύχει χωρίς πτυχίο. Τότε οι σχέσεις στην αγορά βασίζονταν στην εμπιστοσύνη. Σήμερα δεν ισχύει το ίδιο. Δεν μπορείς να αφήσεις ανοιχτούς λογαριασμούς. Δεν αρκεί η ειλικρίνεια. Δεν αρκεί απλά η διάθεση. Χρειάζονται και οι σπουδές».news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες