Σάββατο 14 Απριλίου 2018


«Τα απαγορευμένα»: Τα τελευταία σινεμά της Αθήνας που παίζουν μόνο αισθησιακές ταινίες (Pics)

Εκεί, δεν θα μυρίζεις αγιόκλημα και γιασεμιά, αλλά ενδέχεται να γυρίσεις πίσω το χρόνο, αμφιβάλλοντας αν όντως έχουν φύγει τα καλύτερα σου χρόνια...
Μοιάζουν σα να ξεχάστηκαν από το χρόνο. Σαν μια ξεθωριασμένη αφίσα πολυπαιγμένης ταινίας, που σε πείσμα των καιρών όμως παραμένει στη θέση της. Απομεινάρια μιας εποχής που όποιος είχε Atari θεωρούνταν τεχνολογικά προνομιούχος. Σήμερα μοιάζουν ως οι πιο ρετρό χώροι που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος (δεν λογίζονται σε αυτούς τα μουσεία!).

Τη δεκαετία του ’80 η Αθήνα έβριθε από κινηματογράφους που προέβαλαν αποκλειστικά ταινίες sex. Ο αριθμός τους ξεπερνούσε τους 35, με πελάτες αρσενικά όλων των ηλικιών, αλλά και αρκετά αναψοκοκκινισμένα ζευγαράκια. Η άνθιση της βιντεοκασέτας όμως σήμανε το πρώτο ισχυρό πλήγμα.

Η ένδοξη εποχή τους παρήλθε οριστικά με την ακόλουθη επέλαση των dvd και του internet, δεν αποτέλεσε ωστόσο το τελειωτικό χτύπημα για το σύνολο τους.

Παρά την άνεση που προσφέρει πλέον η πρόσβαση στα μύρια sites με ερωτικό περιεχόμενο, τους συνδρομητικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και τις προσφορές σε dvd, υπάρχουν πέντε ροζ κινηματογράφοι στην Αθήνα που αντιστέκονται στα σημεία των καιρών και σαν άλλα «γαλατικά χωριά» συντηρούν το ρομάντζο, κρατώντας ψηλά τη… σημαία.

Το ένα είναι το «Αβέρωφ», ακριβώς στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, στην οδό Λυκούργου, απέναντι από τον παλιό Λαμπρόπουλο.

Το σινεμά δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 και επί σειρά ετών πρόεβαλε ξένες ταινίες δράσης. Εδώ και αρκετά χρόνια η δράση είναι αμιγώς ερωτικού περιεχομένου και οι θαμώνες πια κυρίως πολίτες μέσης ηλικίας και μετανάστες.

Στην Ομόνοια και τον πεζόδρομο της οδού Μ. Κοτοπούλη συναντάμε το «Κοσμοπολίτ», ένα μεσοπολεμικό καλτ σινεμά, που έχει διατηρήσει τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία.

Πίσω από το δημαρχείο της πλατείας Κοτζιά, επί της οδού Κρατίνου, υπάρχει ο ερωτικός κινηματογράφος «Αθηναϊκόν», που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’80 επί τούτου. (προβάλλοντας ακόμη και ταινίες με… σενάριο που αφορούν γκέι).

Το «Ορφέο» είναι το μοναδικό συνοικιακό σινεμά πορνό που έχει απομείνει. Βρίσκεται στην πλατεία Αττικής και άνοιξε το 2003, παρά την κρίση που ήδη αντιμετώπιζαν τέτοιου τύπου κινηματογράφοι.


Το πιο ιδιαίτερο και σύγχρονο απ’ όλα είναι το «Adult Theaters», δεδομένου ότι άνοιξε μετά το 2010, όταν κανονικά και μόνο μια τέτοια επιχειρηματική σκέψη θα έμοιαζε taboo.

Φάνταζε τότε με ένα καταδικασμένο εγχείρημα, αποδείχτηκε όμως ανθεκτικό, στην προσπάθεια των ιδιοκτητών να αποδείξουν ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο χώρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Πρόκειται για έναν πολυχώρο 670 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Καρόλου στο Μεταξουργείο, με τελείως διαφορετικό διάκοσμο και διαρρύθμιση σε σχέση με τα γνωστά ελληνικά πρότυπα.

Στο ταμείο, παρέχονται υπηρεσίες γκαρνταρόμπας, αλλά και… προφυλακτικό με το απόκομμα του εισιτηρίου. Με αναπαυτικούς καναπέδες, βελούδινες κουρτίνες, κόκκινα χαλιά, και χαμηλό φωτισμό, ο χώρος διακρίνεται από διαφορετικά επίπεδα, που εκτείνονται από υπόγειο έως εξώστη.

Τα prive δωμάτια σε αποχρώσεις του κόκκινου και του μαύρου θυμίζουν luxury ιδιωτικές καμπίνες, όπου το ζεύγος (η τιμή του εισιτηρίου είναι μειωμένη για δύο) υποκινείται από την εκτόξευση της libido να δράσει απενοχοποιημένα.

Εκεί, δεν θα μυρίζεις αγιόκλημα και γιασεμιά, αλλά ενδέχεται να γυρίσεις πίσω το χρόνο, αμφιβάλλοντας αν όντως έχουν φύγει τα καλύτερα σου χρόνια…sdna

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες